Groei jij met ons mee?
Wij zijn het Ingenieursbureau (IB), de afdeling binnen de gemeente Zaanstad op het gebied van inkoop, techniek en projectrealisatie in grond-, weg- en waterbouw. Elk jaar voeren wij in de stad meer dan 200 projecten uit. Groot of klein, je kan het zo gek niet bedenken of het Ingenieursbureau ondersteunt opdrachtgevers bij het realiseren van allerlei soorten projecten. Dit gebeurt van initiatief tot oplevering.
In Zaanstad doen wij niet alleen alle projecten van A-Z, maar je kunt ook de kennis en kunde inzetten van andere afdelingen. Denk bijvoorbeeld aan het inwinnen van juridisch advies. Door de grootte van onze gemeente zit je snel om tafel met degenen die beslissingen nemen. De lijnen zijn kort. Hierdoor heb je veel ruimte, invloed én grip op de resultaten van jouw projecten.
Bij Zaanstad doe je echt werk dat er toe doet. Jij helpt mee aan de groei van de stad! Met passie voor techniek en projecten bouwen we mee aan een leefbare en veilige stad die voldoet aan de eisen van haar gebruikers.
Nieuwsgierig naar hoe collega's het ervaren om bij het Ingenieursbureau te werken? Bekijk het filmpje:
Werkvoorbereider Civiele Techniek
Senior Projectleider Civiele Techniek
Civieltechnisch Toezichthouder
Ben jij je nog aan het oriënteren of wil je eerst kennismaken voordat je gaat solliciteren? Meld je dan aan voor een informele kennismaking.
Onze afdeling bestaat uit 85 betrokken professionals (o.a. in de rol van verkeerskundig ontwerper, tekenaar, werkvoorbereider, toezichthouder, directievoerder en projectleider). Open- en eerlijkheid staan voorop en collega's zijn altijd bereid om elkaar te helpen waar nodig. Als een echt team!
Samen delen we een passie voor de stad. Een team met veel kennis. Natuurlijk is er ook tijd voor lol. Lachen op de werkvloer gebeurt dagelijks en dat vinden wij ook belangrijk. Onze onvergetelijke afdelingsuitjes wil je zeker niet missen!
Thijs Koelemeijer, projectleider Expert: "Binnen Zaanstad is het echt nooit saai. Je hebt projecten met stedelijk problematiek maar ook in een dorpse omgeving. Momenteel mag ik werken aan uitdagende infraprojecten die bijdragen aan de groei en toekomstige ontwikkeling van de stad."
Nieuwsgierig waarom Thijs van een extern bureau de overstap heeft gemaakt naar de gemeente?
Paul Kok, van toezichthouder doorgegroeid naar Directievoerder.
"Het leuke van het werken bij het Ingenieursbureau is dat vrijwel alle disciplines aanwezig zijn. Van het herinrichten van de openbare ruimte in woonwijk waarmee het riool, straatwerk en groen wordt vervangen tot aan het controleren van beweegbare bruggen".
Chadia Achgare, werkvoorbereider civiele techniek:
"Binnen het Ingenieursbureau voel ik me thuis. Er heerst een gezellige sfeer tussen de collega’s. Het oppakken van het totaalpakket van de werkzaamheden binnen de diverse projecten vind ik het leukste wat er is. Dat doen we gezamenlijk met het projectteam."
Meer weten over het werk van Chadia?
Lees verder
Iwan van Straalen, van werkvoorbereider groen doorgegroeid naar projectleider.
"De leer- en groeimogelijkheden, de professionaliteit en de leuke sfeer binnen het Ingenieursbureau zijn voor mij belangrijke aspecten om hier te blijven."
Meer weten over hoe Iwan zijn functie als werkvoorbereider groen heeft ervaren?
Lees verder
Ongeveer 20 projectleiders voeren de regie over diverse projecten, van de herinrichting van een wijk tot aan het aanleggen van een speeltuin. Het Ingenieursbureau heeft voldoende ervaring om ook de grotere en complexe projecten met eigen medewerkers uit te werken en aan te sturen. Er is genoeg uitdaging en keuze in interessante projecten waar jij echt een bijdrage levert aan de ontwikkeling en toekomst van de stad.
De werkvoorbereiders coördineren projecten voornamelijk in het voortraject. Zij zorgen dat het werk kan beginnen. Ze houden zich bezig met werktekeningen maken, controleren en aanpassen. Ook bepalen ze de meest effectieve werkmethodes. Werkvoorbereiders maken calculaties, verzorgen bestellingen, stellen deelschema's op en bewaken de projectplanningen.
Jurian Mors, werkvoorbereider, vertelt over zijn werk:
De directievoerders vertegenwoordigen de gemeente op locatie en begeleiden de projecten. Dit gebeurt vanaf de aanvang van de werkzaamheden op de werklocatie (bouwplaats) tot en met de aanvaarding van het project en de overdracht naar de beheerder.
Onze toezichthouders houden toezicht tijdens het werk op locatie. Zij kijken bijvoorbeeld of wet- en regelgeving wordt nageleefd maar waarborgen ook de kwaliteit. Op locatie zijn zij het eerste aanspreekpunt voor de aannemers, maar ook voor inwoners of ondernemers.
Jaarlijks besteden wij enorm veel werk uit, stellen contracten op en maken afspraken. Onze adviseur aanbesteding- en leveranciersmanagement begeleidt de aanbesteding van elk project en ziet toe op de contracten en afspraken die worden gemaakt. Nationale en Europese opdrachten worden gepubliceerd op TenderNed. Wij besteden voornamelijk aan op basis van EMVI, omdat wij streven naar een optimale prijs-kwaliteitverhouding.
Gemeente Zaanstad volgt de landelijke ambitie om in 2030 50% van de grondstoffen te laten bestaan uit secundaire (niet nieuwe) grondstoffen. Binnen het Ingenieursbureau is hiervoor de vakgroep Duurzaamheid opgezet. Zij richten zich structureel op het implementeren van duurzaamheid binnen de openbare ruimte en Bouwkundige projecten in Zaanstad.
Meer over weten? Lees hier de voortgangsrapportage ‘’Duurzaam inkopen GWW Ingenieursbureau’’.
Team Bouwkunde heeft alle kunde en kennis in huis met betrekking tot het bouwen van alles wat voor bewoning of huisvesting van mensen en hun bedrijvigheden bedoeld is. Een nieuw zwembad, een topsporthal, de renovatie van schoolgebouwen en de verbouwing van de sociaal wijkteams zijn voorbeelden van zulke projecten.
Ronald de Vries, projectleider bouwkunde:
"Ik krijg de vrijheid om dingen te onderzoeken. Ik kan mijn creativiteit kwijt. Ik kies graag voor de niet meest voor de hand liggende oplossing."
Ook wel de rots in de branding! Zij maken het werk van de collega’s gemakkelijker. Team Ondersteuning faciliteert de projectleiders op verschillende momenten in alle lopende projecten.
Ook zorgen zij voor de administratieve bedrijfsvoering van het Ingenieursbureau, begeleiden ze aanbestedingsprocessen en dragen ze zorg voor de communicatie richting de inwoners.
Onze verkeerskundigen houden zich bezig met het onderzoeken en oplossen van problemen op het gebied van logistiek, verkeersveiligheid, vervoer en ruimtelijke ordening.
In 2040 is Zaanstad gegroeid tot een stad met ruim 200.000 inwoners. Dat betekent o.a. dat er flink moeten worden gebouwd. De groei van de stad heeft grote impact op de benodigde infrastructuur en de inrichting van de openbare ruimte, zodat de stad aantrekkelijk en bereikbaar blijft. Hoe Zaanstad omgaat met de groeiende mobiliteit is vastgelegd in het Zaans Mobiliteitsplan.
Burgerparticipatie is een belangrijk onderdeel van het werk binnen het Ingenieursbureau. Vanwege de impact die onze projecten hebben, is het van groot belang dat inwoners op tijd en voldoende betrokken worden. Zij zijn immers de gebruikers van de openbare ruimte. Wij maken dan ook graag gebruik van hun kennis. Bij de meeste projecten betrekken we inwoners al voor de ontwerpfase. Dit levert ons veel informatie op.
In Zaanstad gaat er op het gebied van de ondergrondse infrastructuur veel gebeuren. De enorme woningbouwopgave en de energietransitie grijpen fors in op de ondergrondse infrastructuur. We moeten “van het gas af” en meer energie vanuit zon, wind en aardwarmte gebruiken. Maar denk ook aan de aanleg van een 5G netwerk en het glasvezelnetwerk, meer elektrisch vervoer (incl. aanleg van laadpalen) en de komst van de nieuwe omgevingswet. Het Ingenieursbureau zal zowel op tactisch als strategisch niveau bijdragen aan deze ontwikkelingen.
Jij bepaalt zelf de invulling van je werkweek. Werk je voor het Ingenieursbureau, dan werk je niet alleen vanuit ons prachtige stadhuis maar ben je ook in de stad te vinden. Op diverse locaties, bij de lopende projecten. Ben je toezichthouder? Dan zal je vaker vanuit verschillende locaties werken dan als werkvoorbereider. Wij bieden jouw in ieder geval flexibiliteit. Ook thuiswerken is (afhankelijk van je functie) mogelijk en wordt goed gefaciliteerd.
Jaap Boes:
"Om resultaten te kunnen boeken met daarbij de nodige humor en werkplezier is samenwerken en vertrouwen een vereiste. Daarvoor is het nodig elkaar te kennen, begrijpen en waarderen. Binnen de diverse samenwerkingsverbanden werken we hier als Ingenieursbureau hard aan. Of dit nu gaat om intern Ingenieursbureau c.q. onze sector Openbare Ruimte of extern met bijvoorbeeld onze aannemers en nutsbedrijven."
"Vanuit deze basis komen we tot onderling bespreken, afspreken en aanspreken. Het maakt daarbij niet uit welke functie je bekleedt. We zijn immers een ketting waar elke schakel even belangrijk is en bijdraagt aan het resultaat. "
Jelger Gouw:
“Mensen maken het verschil, waardoor er mooie relaties ontstaan als je ook de mens achter de collega’s beter leert kennen. We zijn bouwers, behalen resultaten, maar hebben ook oog voor elkaar."
Nieuwsgierig naar hoe Jelger van stagiair is doorgegroeid naar teamleider?
Peter Wagner:
“Als Ingenieursbureau hebben we jaarlijks een flinke opgave m.b.t het realiseren van projecten, mijn insteek is om zoveel mogelijk te kijken naar de talenten en kwaliteiten van een individuele medewerker en als het even kan deze daar ook op in te zetten. Ook de persoonlijke ambitie en potentie spelen hierbij een belangrijke rol. De basis is voor iedereen/per functie gelijk, de individuele kwaliteiten maken het verschil.”