Femke en Aschwin stellen zich graag aan je voor

Aschwin en Femke stellen zich graag aan je voor! Aschwin startte in juni 2022 als recordmedewerker bij de afdeling DIV (Documentaire Informatievoorziening) en Femke begon in augustus 2022 aan haar baan als recordmanager. Graag vertellen zij je meer over hun overstap naar Zaanstad.

“We hebben op verschillende functies gesolliciteerd, maar we voelden beiden tijdens de sollicitatiegesprekken dat er binnen deze afdeling DIV een andere wind was gaan waaien. De wens om DIV op de kaart te zetten als moderne en professionele speler in het informatiebeheer was duidelijk voelbaar. DIV is daarin onmisbaar maar tegelijkertijd ook onderdeel van een groter geheel. Alleen samen met onze collega’s krijgen we het geheugen van de organisatie op orde.”

Wie zijn wij? 

“Ik ben Aschwin Merks en ik ben in juni begonnen als recordmedewerker op de afdeling DIV van Zaanstad. Daarvoor heb ik bij verschillende andere overheidsorganisaties functies in het vakgebied gehad.”

“Mijn naam is Femke Mooijekind en ik ben begin augustus als recordmanager aan de slag gegaan. Het was de combinatie van een leuke functie en een dynamische afdeling die mij aansprak en waardoor ik besloot te solliciteren op de functie.”  

Wat doen wij binnen de afdeling DIV? 

Aschwin: “Het is voor mij nog zoeken en wennen. Fijn vind ik dat de functie recordmedewerker hier heel allround is. Je hebt enerzijds de dagelijkse werkzaamheden als dossier- en archiefvorming en het bijstaan van interne en externe klanten bij hun informatievragen. Anderzijds gaan we steeds meer naar de ondersteunende en controlerende kant van het vak. Ook is er ruimte om andere leuke klussen te doen en zo mee te werken aan de vele digitale ontwikkelingen die er op stapel staan.”  

Femke: “Recordmanager klinkt heel abstract en ik krijg regelmatig de vraag of ik kan uitleggen wat ik precies doe… Kort maar krachtig: ik houd mij bezig met allerlei onderwerpen die het informatiebeheer raken. Dat is dus heel breed en dat is juist het leuke aan mijn functie. Omdat ik aan heel verschillende projecten deelneem, zoals de implementatie van M365, blijft mijn werk veelzijdig.”

Waardering en erkenning voor DIV!

We willen een duidelijk herkenbare speler zijn in het op orde brengen en houden van het informatiebeheer. De focus ligt op het ondersteunen, begeleiden en adviseren van onze collega’s in de organisatie. De afdeling DIV van Zaanstad is sterk in ontwikkeling. Dat is natuurlijk ook het gevolg van alle veranderingen op het gebied van informatiebeheer. Een paar voorbeelden hiervan zijn de verdere digitalisering van de samenleving en onze dienstverlening, automatisering van processen en kunstmatige intelligentie. We willen als afdeling DIV slagvaardig omgaan met veranderingen. Want ons vakgebied is en blijft veranderlijk.

Aschwin: “Onze afdeling is op weg naar een nieuwe vorm. Dit kwam ook duidelijk naar voren in de vacaturetekst. En dat sloot aan op mijn eigen wensen. Van papieren dossiers word ik niet echt enthousiast… Er moet heel wat door DIV opgepakt worden de komende tijd. Je komt niet in een gespreid bedje terecht. De uitdaging die dat met zich meebrengt, is voor mij juist het aantrekkelijke aan deze baan.”

Femke: “Als DIV wil je de focus niet blijven leggen op het papier en het wegwerken van de achterstanden. De wereld om ons heen verandert in rap tempo en vraagt wat anders van ons. We zitten als afdeling in een verandertraject: dat doen we samen en ieder heeft een rol. We maken daarbij natuurlijk wel gebruik van elkaars kwaliteiten.    

 Hoe is het om te werken bij gemeente Zaanstad? 

Zaanstad is een middelgrote gemeente. Het stadhuis ligt vlakbij station Zaandam en is makkelijk te bereiken. De organisatie is klein genoeg om overzichtelijk te blijven. De collega’s zijn makkelijk te vinden en je leert elkaar snel kennen. Tegelijkertijd is Zaanstad groot genoeg om de voordelen te plukken van schaalvergroting.

Aschwin: “Er kan net wat meer omdat Zaanstad toch een redelijk grote organisatie is. Maar tegelijkertijd heb je wel een vaste plek in een eigen team dat je leert kennen. Duidelijk is ook dat de organisatie niet alleen kijkt naar ‘binnenhalen’ maar ook naar ‘hoe verder’. Er is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Femke: “Tijdens één van de sollicitatiegesprekken werd mij verteld: ‘Zaanstad is een lerende organisatie’. Natuurlijk wordt er gekeken naar waar je goed in bent en wat je talenten zijn. Maar er is ruimte om te leren en je verder te ontwikkelen. Dit wordt door de organisatie ook aangemoedigd. Voor mij heeft dit meegespeeld in mijn keuze om de overstap te maken. Er zijn ook veel interne opleidingen over heel verschillende onderwerpen.”

 Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl