Wie ben je?
“Hi! Ik ben Femke Nagel, 44 jaar en woon in Westzaan. Het mooiste dorpje binnen Zaanstad, al zeg ik het zelf! Vanaf maart 2019 werk ik bij Zaanstad en ben Visiespecialist duurzaamheid en circulaire stad. Sinds mijn studie heb ik altijd gewerkt aan duurzaamheid, zowel op mondiaal niveau, als landelijk en nu meer lokaal. Het blijft een boeiende opgave en heeft ook een grote urgentie.”
Wat doe je?
“Het is een hele uitdagende baan. Als visiespecialist werk ik elke dag aan het ontwikkelen van nieuw circulair beleid, het verbinden van partijen in de stad die hier een rol in spelen en het zorgdragen dat de hele organisatie duurzaamheid in al haar werkzaamheden omarmt.
In het team duurzaamheid werken we met een kernteam aan uiteenlopende opgaven die goed op elkaar moeten aansluiten; een regionale energiestrategie, een transitievisie voor onze warmtevoorziening, verduurzamen van bedrijventerreinen en het faciliteren en ondersteunen van dat wat er in de stad ontstaat.
Duurzaamheid is per definitie een opgave om samen met alle inwoners en organisaties van de stad vorm te geven. Daarom is het belangrijk om goed in contact te staan met partijen in de stad en om te zorgen dat alle initiatieven die ontstaan elkaar versterken. Dit verbinden wij met elkaar via het Zaans Klimaatakkoord, een co-creatie met de stad om te komen tot een klimaatneutrale, circulaire stad met een gezonde leefomgeving voor mens en dier.”
Trots op ons werk!
“Ik ben trots op Zaanstad vanwege de mooie initiatieven in de stad. Ook al blazen Zaankanters niet hoog van de toren, stiekem gebeurt er al veel waar inwoners en organisaties op kunnen aanhaken! Zo bouwen we in Zaanstad aan een circulair innovatiecentrum voor textiel, dat een wereldwijde leider is op het gebied van het hergebruik van de enorme afvalbergen afgedankte kleding Het leuke van dit werk is dat het gaat om Zaanstad toekomstbestendig te maken, het is pionieren, nieuwe wegen zoeken en mensen meenemen in de transitie.”
Waarom Zaanstad?
“Zaanstad is een van de oudste industriesteden van Europa. Het is cruciaal dat juist dit soort steden de komende tien jaar grote stappen maken willen we onder de 1,5 graden opwarming van de aarde blijven. Bovendien werk ik graag lokaal en op kleine schaal, zodat je echt iets met elkaar kan opbouwen.”
Welke uitdagingen zie jij op het gebied van duurzaamheid voor gemeente Zaanstad?
“Zaanstad heeft grote ambities maar nog een forse opgave om dat te realiseren. We moeten echt de komende jaren het verschil maken. De grootste uitdaging is om iedereen daarvan bewust te maken zodat we allemaal met elkaar de schouders eronder kunnen zetten.”