Iwan van Straalen

Werkvoorbereider Ingenieursbureau

Met de groene gevel en unieke ontwerp is het Zaanse stadhuis niet te missen. Maar wat gebeurt daar binnen precies? Wie werken daar? En hoe is het om te werken voor de gemeente Zaanstad? Onze collega's stellen zichzelf graag voor. Deze keer: Iwan van Straalen. 

Wie ben je?
Ik ben Iwan van Straalen, Werkvoorbereider (Groen) binnen het Ingenieursbureau van de gemeente Zaanstad. Het is alweer 4 jaar geleden dat ik bij Zaanstad startte. Hiervoor heb ik o.a. bij de gemeente Alkmaar en bij een (commercieel) ingenieursbureau gewerkt.

Wat doe je?
Een groot deel van mijn werkzaamheden betreft het opstellen van bestekken en tekeningen. Inclusief de bijbehorende voorbereidende werkzaamheden zoals het (technisch) uitwerken van de ontwerpen, het aanvragen van vergunningen en het maken van ramingen.
Als “groene werkvoorbereider” betekent dit voor mij dat ik in circa 70% van de gevallen werk aan groen gerelateerde projecten. En ben ik de “vraagbaak” voor groene vraagstukken binnen het ingenieursbureau. Gelukkig is er ook tijd om mijn civieltechnische kennis op peil te houden en zelfs uit te breiden waardoor er genoeg afwisseling blijft.

Daarnaast ondersteun ik zoveel mogelijk de betreffende projectleiders door het helpen opstellen van bijvoorbeeld inschrijvingsleidraden en het aanbestedingsproces.

Als werkvoorbereider (Groen) werk ik in een betrokken team waar we op elkaar kunnen bouwen en  heb ik nauw contact met de toezichthouders, de directievoerder en de beheerders. Binnen de projecten zitten we regelmatig bij elkaar met het projectteam om de voortgang te bewaken.

Momenteel ben ik vooral werkzaam aan 2 grotere projecten, namelijk de ‘Schildersbuurt’ en de ‘Groen renovatie projecten’.
Het eerste betreft een integraal project met zowel verhardingen, riolering en groen.Het tweede betreft het verwerken van vrijwel al het beplantingswerk binnen Zaanstad in een raamcontract. Dit betreft zowel het beplantingswerk van integrale projecten, als het beplantingswerk voortkomend uit de plannen van beheer (SBO en WBO).
Daarnaast ben ik werkzaam aan de projecten ‘Paukenhof’, ‘Saendelft’ en de ‘Stationsstraat’.

Waarom Zaanstad?
Redenen voor mij om bij Zaanstad te werken was het totaalpakket van werkzaamheden. Gezamenlijk met beheerders, ontwerpers en bewoners probeer je tot een goed gedragen ontwerp te komen.  En tijdens en na de uitvoering heb je overleg met de directie en toezichthouders wat er eventueel in dit  en/of volgende trajecten nog verbeterd kan worden.

Daarnaast zijn de leer- en groeimogelijkheden, de professionaliteit en de leuke sfeer binnen het ingenieursbureau voor mij belangrijke aspecten om hier te blijven.


 

Op deze foto zie je een man

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl