Johan Jansen is Aanbestedingsjurist

Wie ben ik?
“Mijn naam is Johan Jansen. Sinds februari 2010  ben ik aanbestedingsjurist bij de gemeente Zaanstad, dit binnen de afdeling Inkoop en subsidies. Daarvóór deed ik hetzelfde, maar voor een inkooporganisatie. Hoe goed het me ook beviel bij de inkooporganisatie, hoe ambitieus en gepassioneerd mijn collega’s daar ook waren, ik miste de dynamiek van de gemeentelijke organisatie. 

Het bij een team horen, deel uitmaken van een complexe organisatie, inclusief bestuurs- en politieke laag: dát was wat ik weer wilde. Daar heb ik namelijk van mogen genieten bij mijn eerste gemeentelijke werkgever, na mijn notariële loopbaan, en dat wilde ik weer. En omdat ik hoorde dat Zaanstad een boeiende en groeiende gemeente is, met ambitieuze doelstellingen en dito ambtenaren, was de beslissing om te solliciteren snel en gemakkelijk genomen. En tot op de dag van vandaag kijk ik met volle tevredenheid terug op die beslissing!”

Wat doe ik?
“Mijn steentje bijdragen aan een rechtmatige inkoop door de gemeente Zaanstad. Saai? Neuh. Want geen dag is hetzelfde én saai is het nooit. Dat komt natuurlijk mede door onze eigen afdeling. Die bestaat zonder uitzondering uit deskundige, leergierige, vriendelijke en mondige collega’s. Dat zorgt voor een ontspannen sfeer waarin iedereen zich thuis en veilig voelt, maar waar op z’n tijd ook plaats is voor een stevige discussie.

Aan de andere kant komen er op een willekeurige dag talloze onderwerpen voorbij. Soms ook heb ik ze niet zien aankomen aan het begin van de dag. Dan wil één van onze inkopers toch even snel enkele vragen uit de Nota van Inlichtingen bespreken. Of moeten raadsvragen beantwoord worden over een inkoop in het sociaal domein. Of dient een afgewezen inschrijver een bezwaar in, met de dreiging van een kort geding. Dan moet er met spoed gereageerd worden, om het kort geding af te wenden.

Belangrijk is dan dat de fundamenten van de inkoop stevig staan. Aangezien die fundamenten worden gevormd door de deskundigheid van de inkopers en de degelijkheid en doordachtheid van de aanbestedingsdocumenten, heb ik als aanbestedingsjurist te zorgen dat al die aspecten op orde zijn. Daar werk ik dan ook hard aan. Door bijvoorbeeld het standaard model Europese aanbestedingsleidraad te perfectioneren. Of jurisprudentiesessies en vragenuurtjes te houden. Hoewel die eigenlijk overbodig zijn, want men weet mij toch wel te vinden. Dat schopt soms mijn planning in de war, maar ik vind het belangrijk om bereikbaar te blijven. Simpelweg om te zorgen dat gemeente Zaanstad zo integer mogelijk deel neemt aan het economisch en maatschappelijk verkeer als het om inkoop gaat.”

Trots op ons werk?
“Dat is een volmondige ja. Als afdeling timmeren we hard aan de weg om onze steen bij te dragen aan het nog hoger brengen van de kwaliteitsstandaard van de organisatie. Met de middelen die ons ter beschikking staan en binnen de kaders die daarvoor gelden. En altijd met gezond boerenverstand en een flinke dosis enthousiasme, doorzettingsvermogen en vuur. En nee, we laten ons daarbij niet tegenhouden of beperken door coronamaatregelen, hoe zeer de gezelligheid en de onderlinge verbondenheid van het werken in het gemeentehuis ook wordt gemist. En ja, ik ben er trots op deel uit te mogen maken van deze afdeling, en deze organisatie als geheel.”

Waarom Zaanstad?
“Omdat het een stad met prachtige ambities en een rijke historie is, de mentaliteit er één van no-nonsense is en de ambtelijke organisatie wordt gedragen door kwalitatief sterke mensen. Met een open communicatieve cultuur en niet te vergeten een prachtig gemeentehuis, waar het fijn werken is.”

Wat geef ik mijn twee nieuwe collega’s mee?
“Jullie komen terecht in een afdeling die is opgebouwd uit allemaal verschillende persoonlijkheden. En misschien juist daardoor behoorlijk evenwichtig is. Waar iedereen gerespecteerd wordt en van fouten wordt geleerd. Waar we gretig naar de uitleg van de jurist luisteren, maar waar we ook nooit te beroerd zijn om de discussie met haar/hem aan te gaan. Waar de appgroep vooral tegenwoordig een bindende factor is, waar lief en leed wordt gedeeld. Maar ook een afdeling waar je de verantwoordelijkheid krijgt die je verdient. Waar mogelijkheden zijn tot ontwikkeling. Waar je dus kortom in een warm bad terecht komt, maar waar je niet lui achterover kunt hangen. Want werk is er genoeg en de ambitie is grenzeloos. In die setting verwelkom ik jullie van harte, dit om samen met mij en alle andere collega’s de afdeling omhoog te duwen in de vaart der volkeren.”

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl