Mirte Rozemond

Strategisch Adviseur Stedelijke Ontwikkeling


Met de groene gevel en unieke ontwerp is het Zaanse stadhuis niet te missen. Maar wat gebeurt daar binnen precies? Wie werken daar? En hoe is het om te werken voor de gemeente Zaanstad? Onze collega's stellen zichzelf graag voor! Deze keer: Mirte Rozemond


Op deze foto zie je een vrouwSinds wanneer werk je voor Zaanstad?

“Ik werk sinds december 2009 bij de gemeente Zaanstad. Op dit moment werk ik als strategisch adviseur stedelijke ontwikkeling. Van huis uit ben ik stedenbouwkundige en heb ik, voordat ik bij Zaanstad kwam werken, bijna 10 jaar bij de gemeente Velsen gewerkt als ruimtelijk ontwerper. Mijn hart ligt dan ook bij het mooier maken van onze leefomgeving.”

Wat maakte dat je voor werken bij Zaanstad koos?

“Bij mijn vorige werkgever heb ik gemerkt hoe leuk ik het vond om bij een gemeente te werken. Je combineert je inhoudelijke kennis met het werken aan een betere ‘wereld’ - het algemeen belang. Gemeente Zaanstad was in een aantal opzichten een logische stap.


Zaanstad is net even groter dan de gemeente Velsen en daarmee zijn de vraagstukken ook uitdagender en complexer. Ik wilde doorgroeien naar een functie waar ik meer met stads brede en strategische opgaven bezig mag zijn. Bij Zaanstad kan dit. Ook na ruim 10 jaar bij de gemeente Zaanstad heb ik het gevoel nog steeds op de goede plek te zitten. De komende jaren gaat er veel gebeuren in Zaanstad en zal de stad behoorlijk veranderen. Het is mooi hier een steentje aan bij te dragen.

Een ander inspirerend aspect van mijn werk is het contact met de wethouders. Ik ervaar in Zaanstad geen grote afstand tussen de inhoudelijke adviseurs en onze bestuurders. Het is fijn om te zien dat je samen werkt aan een mooier Zaanstad. De bestuurlijke en politieke situatie stelt ons ook wel eens voor ingewikkelde dilemma’s, maar dat hoort erbij en maakt het ook zo interessant.

Nog een bijkomend voordeel van werken bij de gemeente Zaanstad: ik woon sinds 2005 met veel plezier in Koog aan de Zaan. Werken en wonen in dezelfde gemeente maakt het combineren van werk en bijvoorbeeld de zorg voor gezin net even makkelijker.”


Waar werk je aan / hoe ziet je dag eruit? 

“De afgelopen jaren heb ik mogen werken aan verschillende interessante opgaven zoals de ruimtelijke structuurvisie Zichtbaar Zaans en het ontwikkelingsplan ZaanIJ. Ook kon ik mijn inbreng geven bij verschillende projecten in het kader van het implementeren van de Omgevingswet. Een heel mooi project hiervan is de Zaanse Omgevingsvisie. Hier wordt nog volop aan gewerkt. Vooral de fase van het verkennen van de toekomst, aan de hand van scenario denken, was inspirerend om deel van uit te maken.

Een groot deel van mijn werk bestaat uit het inbrengen van de Zaanse belangen en vraagstukken in het regionale samenwerkingsnetwerk van de Metropoolregio Amsterdam. Heel actueel is daar het nadenken over hoe de regio de komende jaren gaat veranderen. Hierbij moet het toevoegen van een grote hoeveelheid woningen hand in hand gaan met het behouden en verbeteren van de kwaliteit van onze leefomgeving. Een ingewikkelde, maar ook heel interessante puzzel. Datzelfde vraagstuk speelt ook in Zaanstad. We willen woningen, werkgelegenheid en voorzieningen toevoegen, maar dat moet wel een mooiere en meer leefbare stad opleveren.“


Waar kijk je met veel trots op terug?

“Terugkijkend op 2020 ontkom je niet aan de effecten die corona heeft op ons werk. Netwerken en (regionaal) samenwerken is een stuk lastiger geworden. Ik vind het echt bijzonder om te zien hoe mijn collega’s, zowel in Zaanstad als in de regio, dit opgepakt hebben en hun uiterste best doen om de samenwerking levend te houden. Ondanks de afstand staan we er voor elkaar en krijgen we het voor elkaar om ook inhoudelijk goed werk af te leveren.”

Wat maakt je werk leuk?

“Inhoud en het samenwerken met veel verschillende mensen en organisaties maakt mijn werk leuk. Het werken in de regio geeft je vaak een ander perspectief en laat je je eigen werk (opnieuw) waarderen. Het gras lijkt vaak groener aan de overkant, maar is dat heel vaak niet.”
Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl