Een bijzonder beroep, dat is het werk van Piet Kleij absoluut. Sinds 2000 is hij werkzaam als gemeentelijk archeoloog. Hij vertelt..
Wie ben je?
Mijn naam is Piet Kleij en ik ben geboren in Wormer. Na mijn middelbare school verhuisde ik naar Amsterdam om archeologie te studeren. Daarna werkte ik als archeoloog op Texel bij de afdeling Archeologie Onderwater van het Ministerie van Cultuur en onderzocht vondsten uit scheepswrakken. Vervolgens heb ik in allerlei delen van Nederland opgravingen gedaan en onderzoek verricht, van Alkmaar tot Zuidoost Brabant en van Bergen op Zoom tot Zwolle. Samen met anderen onderzocht ik een jachtkamp uit het mesolithicum, een grafveld uit de IJzertijd, een middeleeuws kasteel, boerderijen uit de middeleeuwen en nog veel meer. Sinds 2000 werk ik als gemeentelijk archeoloog in Zaanstad.
Wat maakt jouw werk als archeoloog bij Zaanstad zo interessant?
Wanneer je op allerlei losse archeologische projecten door heel Nederland werkt, graaf je steeds weer kleine puzzelstukjes op, maar zie je nooit de hele puzzel. Als gemeentelijk archeoloog werk je jarenlang in hetzelfde gebied en kun je al de losse puzzelstukjes tot één grote puzzel samenleggen. Dat maakt het werk als gemeentelijk archeoloog zo interessant. Maar Zaanstad is bijzonder interessant, omdat het aan de ene kant ‘gewone vindplaatsen’ heeft zoals boerderijen uit de IJzertijd en de Inheems Romeinse Tijd, middeleeuws terpen met huizen erop en zeventiende en achttiende eeuwse straatjes met in de sloten de bijbehorende vondsten. Maar Zaanstad heeft ook unieke zaken: de Romeinse wachttoren bij Krommenie die de meest noordelijke Romeinse nederzetting van het Europese vasteland bleek te zijn en de Zaanstreek is het oudste industriegebied van Europa. Scheepswerven, molens, walvistraankokerijen uit de late zestiende eeuw en de zeventiende en achttiende eeuw maken dat in Zaanstad vondsten worden gedaan die elders weinig tot nooit voorkomen.
Wat is je meest bijzondere vondst?
Dat is een moeilijke vraag! We hebben de afgelopen tijd veel gevonden en daar zitten vele interessante zaken tussen. Zo hebben we een straatje opgegraven dat geplaveid was met walviswervels. Uit de Romeinse wachttoren hebben we een vrijwel gave, heel mooi gemaakte kan gevonden en uit de bagger van de Wilhelminasluis komen zo veel leuke en mooie vondsten dat we er vitrines mee gevuld hebben. Er zijn zoveel bijzondere vondsten uit Zaanstad dat ik eigenlijk niet kan kiezen. Maar als ik toch moest kiezen: uit de opgraving van de zeventiende eeuwse scheepswerven op de Hogendijk in Zaandam komt een ebbenhouten duimstok waarvan de maatverdeling is aangegeven met kleine, mogelijk zilveren nageltjes. Dat is op zich een heel mooie vondst, maar het bijzondere is dat deze duimstok de maat aangeeft van de Zaandamse voet. Dit was een meetkundige eenheid, een afstandsmaat, waarvan alleen bekend was dat hij ooit bestond, maar niemand wist hoe groot hij was. Door de vondst van deze duimstok hebben we dit raadsel opgelost. Het leuke is dat we dus iets hebben opgegraven dat je niet kunt zien of vastpakken: een verloren gegane afstandsmaat.
Wil jij ook werken als archeoloog bij Zaanstad?
Door de ambitieuze woningbouwopgave en de transformatie van gebieden in Zaanstad is er stijgende vraag naar archeologisch onderzoek. Wij zijn daarom op zoek naar een extra archeoloog voor 10-16 uur per week. Bekijk de vacature