Rinze is Functioneel Beheerder

Wie ben je?

Mijn naam is Rinze Hiddink. Ik ben geboren en getogen in de Achterhoek. Na een aantal omwegen ben ik in 2016 in de Zaanstreek beland en sinds augustus 2020 werk ik voor de gemeente Zaanstad.

Wat doe je?

Mijn functie is officieel Functioneel Beheerder, maar mijn werk omvat veel meer dan dat! Sterker nog, ik ben juist meer met de techniek bezig dan met de inhoud.

Samen met de 8 collega’s van het cluster Basisinformatie ben ik verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en de werking van alle applicaties op het gebied van Burgerzaken, Datadistributie, Belastingen en GEO. Wij zijn dus verantwoordelijk voor meer dan 35 applicaties en diensten en er is altijd veel te doen!

Ik ben bezig met het updaten, upgraden en migreren van applicaties en het leggen van koppelingen tussen allerlei systemen. Leveranciers brengen regelmatig updates uit voor hun applicaties. Ik zorg er voor dat we aan eisen van de leverancier kunnen voldoen en plan de installaties in op de testomgeving. Nadat de updates uitvoerig getest zijn, gaan we de update in de productie omgeving installeren. We werken met applicaties in de corebusiness van de gemeente en willen niet dat de dienstverlening onder een update lijdt. Naast al deze geplande werkzaamheden ben ik ook aanspreekpunt voor de dagelijkse operatie van onze omgevingen. We krijgen regelmatig meldingen binnen en schakelen veel met de collega’s van de servicedesk en de key-users. Soms moet daar acuut op gereageerd worden, omdat de impact op de dienstverlening te groot is.

Wat maakt je werk zo leuk?

Het werk is ontzettend dynamisch. Het ene moment ben je voorbereidingen aan het treffen voor de verkiezingen, het andere moment ben je bezig met het oplossen van een verstoring aan bijvoorbeeld het belastingsysteem.

Je moet goed en snel kunnen schakelen en kunnen prioriteren. Waar ga je eerst mee aan de slag? Een verstoring waar ‘slechts’ 3 medewerkers hinder van ondervinden? Of ga je voor het installeren van een update, waarmee je een hele afdeling veel werk bespaart? Of besteed je je aandacht aan een escalatie waarbij jouw expertise gevraagd wordt?

We komen uit een aantal grote upgrade en migratie trajecten. Die hebben er voor gezorgd dat de gehele infrastructuur van de applicaties is veranderd. Dat zorgt er voor dat we onze documentatie moeten bijwerken, maar biedt ook mogelijkheden, zoals het vereenvoudigen of verbeteren van bepaalde zaken.

De ene dag is het rennen en vliegen om alle overleggen bij te wonen en verstoringen op te lossen. De andere dag heb je rustig de tijd om je geplande werkzaamheden uit te voeren. En wat ook fijn is: ik heb ontzettend leuke collega’s!

Waarom Zaanstad?

Die vraag heb ik mij in 2020 ook gesteld. Ik had nog nooit voor een overheidsorganisatie gewerkt en dat trok me ook niet meteen aan. Ik zag het vooral als een groot en logge organisatie.

Nadat ik gesproken had met een medewerker die er al werkte, raakte ik toch enthousiast.

Ik wilde graag zien wat er nou eigenlijk allemaal ‘achter de schermen’ gebeurt bij de gemeente waar ik woon. Ik kijk nog steeds mijn ogen uit. Wat een hoop verantwoordelijkheden hebben we als gemeente!Wij zoeken een nieuwe collega voor Rinze! Lijkt het jou interessant om als Functioneel Beheerder te werken bij Zaanstad? Bekijk dan onze vacature!

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl