Wouter Neef

Business controller stedelijk domein

Met de groene gevel en unieke ontwerp is het Zaanse stadhuis niet te missen. Maar wat gebeurt daar binnen precies? Wie werken daar? En hoe is het om te werken voor de gemeente Zaanstad? Onze collega's stellen zichzelf graag voor. Deze keer: Wouter Neef.

Wie ben je?
“Ik ben Wouter Neef en heb nu de functie van business controller stedelijk domein. Ik ben inmiddels vier jaar geleden begonnen bij de gemeente. Het toenmalig afdelingshoofd hielp ik met de implementatie van de nieuwe visie op business control. In de praktijk bestond dat werk uit het organiseren van workshops over control-vraagstukken, het doen van onderzoek naar de functie van control en hielp ik af en toe mee op de inhoud. Later ben ik aan de slag gegaan als business controller.”

Wat doe je?
“In de rol van business controller fungeer ik als sparringpartner voor de lijnmedewerkers van het stedelijk domein. Als business controller, met een juridische achtergrond, vorm ik samen met een financieel business controller een tandem om de collega’s strategisch te adviseren. Waar de functie vroeger op toetsing lag, ligt de nadruk nu op samen optrekken en adviseren aan de voorkant van projecten.”

Trots op ons werk!
“In zijn algemeenheid ben ik trots dat de afdeling, maar overigens ook de gemeentelijke organisatie in zijn geheel, haar werkzaamheden vrij gemakkelijk digitaal heeft kunnen voortzetten. Dit nadat de intelligente lock-down inging. Daarbij hebben we samen met de vakspecialisten van cultuur hard gewerkt om onze culturele instellingen financieel bij te staan om de coronacrisis door te komen. Dat was improviseren, vaak onder tijdsdruk, maar het is ons als organisatie gelukt om de culturele instellingen de helpende hand te bieden.”

Waarom Zaanstad?
“Ik ben via traineebureau DisGover bij de gemeente Zaanstad terecht gekomen. Mijn eerste opdracht was bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar daar leerde ik dat mijn interesse meer ligt bij gemeentes. Mijn tweede opdracht was bij de afdeling business control van de gemeente Zaanstad en dat beviel zo goed dat ik kon blijven na mijn opdracht. Inmiddels ben ik in vaste dienst.”
“Het leukste van het werken bij Gemeente Zaanstad is dat het klein genoeg is om snel te kunnen schakelen en groot genoeg om je met interessante stedelijke vraagstukken bezig te houden. Daarnaast is er veel ruimte voor innovatie en creativiteit.

Verder is er binnen de organisatie ruimte voor initiatief en creativiteit. Zo heb ik samen met een collega een simulatiespel voor business controllers ontwikkeld, waarmee we als afdeling spelenderwijs kunnen oefenen met het doen van risico-inschattingen en de omgang met bestuurlijke druk. Het is mooi dat er voor dit soort initiatieven ruimte is binnen de organisatie.”

Op deze foto zie je een man


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl