Yousuf Yousufi

Adviseur Vergunningencentrum en deels gedetacheerd als Projectleider Omgevingswet

Met de groene gevel en unieke ontwerp is het Zaanse stadhuis niet te missen. Maar wat gebeurt daar binnen precies? Wie werken daar? En hoe is het om te werken voor de gemeente Zaanstad? Onze collega's stellen zichzelf graag voor. Deze keer: Yousuf Yousufi.

Wie ben je?
“Ik ben Yousuf Yousufi, adviseur vergunningencentrum en deels gedetacheerd als Projectleider Omgevingswet. Ik ben nu 14 jaar werkzaam bij Zaanstad.”

Wat doe je?
“Als projectleider werk ik aan het vormgeven van het instrument Omgevingsvergunningen in het kader van de Omgevingswet. In 2021 gaat de nieuwe Omgevingswet in en moeten vergunningen binnen een termijn van 8 weken afgehandeld worden, dit is nu 26 weken. Om dit te kunnen bereiken is samenwerking tussen de verschillende partijen heel belangrijk.

Van de aanvragen zal uiteindelijk circa 70% door middel van een snel service formule worden afgehandeld. Hiervoor is de webapplicatie Blits ingezet, waarbij de aanvrager zelf eenvoudig, snel en goedkoop een aanvraag kan doen, zijn aanvraag zelf kan toetsen met als resultaat direct een vergunning in zijn mailbox. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is erg enthousiast over deze werkwijze en heeft deze overgenomen. De ongeveer 30% die over blijft, bestaat uit ingewikkelde aanvragen, waarbij een goede ketensamenwerking heel belangrijk is. Ook in dit kader is Zaanstad al verder met een Wegwijzer, een agendaoverleg en een initiatieventeam in de geest van de Omgevingswet. Na een aantal maanden intern geëxperimenteerd te hebben, is het de bedoeling om begin volgend jaar ook de ketenpartners uit te nodigen in het initiatieventeam en iets later ook de initiatiefnemers. Aan de voorkant van het aanvraagproces zitten dan alle ketenpartners aan tafel om over een initiatief mee te praten en te denken. De VNG is ook enthousiast over deze methode. En heeft zelfs een filmpje hierover opgenomen.”

Waarom Zaanstad?
“In Zaanstad kun je zelf de kans pakken om ook buiten je eigen functie te experimenteren met nieuwe methoden en ook echt dingen voor de inwoners en bedrijven voor elkaar te krijgen.”

Op deze foto zie je een man


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl