Stad met historie én toekomst

Authentiek Zaanstad

Geen stad is zoals Zaanstad. Zaanstad is Holland op z’n best. De plek waar moderne architectuur en historisch erfgoed in harmonie samenkomen. Waar mensen uit alle windstreken samen wonen, werken en zijn. De Zaanse Schans en het vernieuwde centrum van Zaanstad zijn unieke bezienswaardigheden. Jaarlijks weten miljoenen toeristen uit de hele wereld de weg naar onze stad te vinden.

Ondernemend en innovatief

Dat juist hier de Europese industrie begon is geen toeval. Zaankanters zijn van nature ondernemend en innovatief. De molens van de Zaanse Schans zijn de monumenten van het oudste industriegebied van Europa. Zaanstad is de bakermat van tientallen succesvolle Nederlandse bedrijven, van Albert Heijn tot Duyvis, van Bruynzeel tot Verkade. Nog steeds bruist Zaanstad van de bedrijvigheid en ondernemerslust. In Zaanstad liggen de kansen voor het oprapen.

Verleden en toekomst

De opgaven voor onze stad liggen in zowel bestaand, nieuw stedelijk gebied, als in het (landelijke) buiten gebied. De beleving en de kwaliteit van de openbare ruimte is daarbij van groot belang. We respecteren Zaanstad met z’n historische omgeving. De uitdaging is om verleden, heden en toekomst respectvol en smaakvol samen te brengen. Creativiteit, “out of the box” kunnen denken en inventieve oplossingen bedenken zijn noodzakelijke skills om onze doelen te kunnen bereiken. Alleen zo kunnen we bouwen aan een prettige, veilige, duurzame en toekomstbestendige stad, met behoud van het unieke, authentieke karakter van de Zaanstreek.

Eén stad en zes dorpen

Zaanstad is een van de eerste samengestelde gemeenten. Ook hierin liep Zaanstad al voorop. Al in 1974 vormden de dorpen Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandijk en de stad Zaandam de gemeente Zaanstad. De logo’s van alle kernen vind je op de “dakkapellen” boven de ingang van ons Stadhuis. Iedere kern heeft een eigen karakter én ook specifieke uitdagingen. Dat maakt onze stad authentiek en het werk bij de gemeente uitdagend en afwisselend. 

Regionale en landelijke speler

Met ruim 160.000 inwoners behoort Zaanstad tot de 20 grootste gemeenten van Nederland en is, zowel regionaal als landelijk, een relevante speler. Werken voor Zaanstad houdt niet op bij de grenzen van de stad. Als onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft Zaanstad belangrijke opgaven. In dit deel van de Randstad is nog ruimte voor woningbouw en voor het vestigen van bedrijven. Medewerkers van Zaanstad werken intensief samen met collega’s uit MRA aan het realiseren van een krachtige, innovatieve economie, snellere verbindingen en voldoende aantrekkelijke ruimte voor wonen, werken en recreëren. We werken aan de vitaliteit van de MRA, aan een klimaatneutrale, duurzame stad en sluiten aan op Europese ontwikkelingen. 

Stad voor iedereen

Als gemeentelijke organisatie willen we dat iedereen die hier woont, werkt, leert en recreëert op een prettige en gezonde manier van die groei moet kunnen profiteren. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat iedereen in onze stad moet kunnen zijn wie die wil zijn. Alleen dan komt ieders bijzondere talent tot z’n recht en dat komt onze mooie en kleurrijke stad uitsluitend maar ten goede. 

Dat maken we mogelijk door ons samen met de mensen en partijen in de stad in te zetten om daarvoor een omgeving te creëren; een veilige woning, een fijne buurt en buren, werk dat past, een inkomen, faciliteiten die de gezondheid versterken. Daarom letten we er bij het ontwikkelen van de stad op dat dit op een verantwoorde en duurzame manier gebeurt zodat de inwoners van Zaanstad centraal staan.

Dat lukt alleen als we weten wat er speelt en de mensen en partijen in de stad kennen, weten wat zij nodig hebben, waar ze tegenaan lopen. Zodat we die signalen mee kunnen nemen bij de keuzes die we maken. Want we moeten ook realistisch zijn. Soms zijn de belangen van de betrokkenen voor en met wie we dit doen, niet dezelfde. Onze oplossingen kunnen daarom nooit voor iedereen hetzelfde zijn. Ook omdat onze financiële middelen beperkt zijn. We zoeken oplossingen die nu en straks de meeste individuele én collectieve waarde opleveren en die zijn gericht op mensen die wat extra steun kunnen gebruiken. De generatie van morgen verdient daarbij altijd onze onverdeelde aandacht en support.