Anouk Evers

Het beroep handhaver niets voor vrouwen? Zeker wel! Bij Zaanstad werken maar liefst 26 vrouwelijke handhavers. Eén van hen is Anouk: “Vrouwen voegen juist veel toe op straat”.

Geen dag is hetzelfde

Al vrij jong wist ik dat ik deze kant op wilde. Ik heb de opleiding Handhaver, Toezicht en Veiligheid gedaan en snel daarna kon ik als handhaver aan de slag bij de gemeente Zaanstad. Daar heb ik het erg naar mijn zin. Mijn werk is heel divers. Elke dag is verschillend. Je bent lekker elke dag buiten en veel onder de mensen. Dat spreekt me aan. 

Veel leuke gesprekken

Natuurlijk gebeuren er soms ook heftige dingen, of reageren mensen negatief. Maar ik ben positief ingesteld en focus me op de leuke dingen die gebeuren. We hebben namelijk ook heel veel fijne gesprekken met inwoners. Veel van hen zijn blij dat we er zijn en met hen meekijken naar een oplossing voor het probleem dat zij hebben.

Geen onderscheid

Bij mij op de afdeling werken veel vrouwen, zo’n zestien in totaal. En er wordt geen onderscheid gemaakt. Ik vind dat een goede zaak. Handhaver is niet alleen een beroep voor mannen. Vrouwen voegen juist veel toe op straat. Soms reageren mensen namelijk juist beter op een vrouw. Heel af en toe doen mensen weleens denigrerend, tot ze door hebben dat ik heel stevig in mijn schoenen sta.

Goed voorbeeld doet volgen

Ik hoop dat alle vrouwen durven te kiezen voor het beroep dat ze leuk vinden. En dat ze dus – net als ik – gewoon hun ding doen. Ongeacht wat anderen denken!